Schrijven, cursussen

ik schrijf het leven

aan elkaar

op beeldscherm, papier

of in mijn hoofd


------------------------------------------------------------------------------------------------ 

CURSUSSEN

DURF TE SCHRIJVEN I voor beginners
Vooral bedoeld voor mensen die graag willen schrijven maar niet weten hoe te beginnen, óf die graag wat 'losser' willen leren schrijven. 

 • Zowel overdag als 's avonds mogelijk
 • Locatie: atelier, Hagestraat 12, Haarlem

 

DURF TE SCHRIJVEN II vervolg op I
Voor wie de smaak te pakken heeft gekregen na de eerste cursus; zich wil verdiepen in nog meer schrijfstijlen; een stok achter de deur nodig heeft om tot schrijven te komen; schrijven heerlijk vindt; zijn teksten graag willen delen; wil weten hoe zijn tekst overkomt op anderen; gewoon zin heeft in een ontspannen activiteit die het brein voedt en ontspant en de creativiteit stimuleert. 

 • Zowel overdag als 's avonds mogelijk
 • Locatie: atelier, Hagestraat 12, Haarlem

 

DURF TE SCHRIJVEN III vervolg op I en II
Ook geschikt voor iedereen die al verhalen en/of gedichten schrijft, daarin soms vastloopt, graag meer feedback wil, inspiratie zoekt of het fijn vindt om zijn teksten in een groep te bespreken. 

 • Locatie: atelier, Hagestraat 12, Haarlem

 

 ART JOURNALING (zie info elders op pagina)

 • Zowel overdag als 's avonds mogelijk
 • Locatie: atelier, Hagestraat 12, Haarlem (en op verzoek thuis bij cursisten)

 

WORKSHOPS op maat

Op dit gebied is veel mogelijk. Met een groep vrienden/vriendinnen/collega's/teamsporters werken aan een gezamenlijk of individueel project, of een combinatie daarvan. Lekker knippen, plakken, scheuren en een scheurgedicht maken of eigentijds monogram. Of na een paar inspiratie- en associatieoefeningen een sprookje schrijven, snuffelen aan dichten, zoeken naar herinneringen, ze met behulp van eenvoudige oefeningen opvissen uit je geheugen, ze verkennen, erover schrijven. En nog veel meer.

 • Duur: tweeënhalf uur
 • 30 euro p.p., vanaf 6 personen, inclusief koffie/thee/materialen
 • Zowel overdag als 's avonds mogelijk
 • Locatie: atelier, Hagestraat 12, Haarlem (op verzoek op andere locatie) 

------------------------------------------------------------------------------------------------

Art Journaling

Art Journaling is een Engelse term voor Creatief Dagboekschrijven. Er staat: dagboek, en dat is het ook omdat je er misschien wel dagelijks in gaat schrijven. Toch zeg ik zelf liever Levensboek, want als je klaar bent met deze cursus, heb je een boek dat waardevol is voor jezelf omdat er in staat wat jij belangrijk vindt in jouw leven.
Met de startoefeningen in de cursus kun je het boek thuis zelf aanvullen. 

Je leert op deze cursus  

 • aan de hand van allerlei oefeningen op een creatieve manier tot schrijven te komen over onderwerpen die er voor jou toe doen
 • knippen, plakken, scheuren, illustreren & kleuren zodat het boekje niet alleen dankzij de verhalen een lust voor het oog wordt
 • lettering: hoe je uit de losse hand mooie letters met verrassende effecten kunt tekenen
 • het inzetten van diverse materialen en technieken
 • stempels maken  

Het resultaat:
Een persoonlijk levensboek, gevuld met onderwerpen en thema's die je na aan het hart liggen. Een waardevol document voor jezelf. 

 

Voorbeeld van een scheuren-knippen-plakken-illustratie

-----------------------------------------------------------------------------------------------

 2015     27 mei: Finissage 'Tekenen naar Model'
Voordracht gedicht 'Vandaag in de Waag', Kunstenaarsvereniging KZOD, Waag, Spaarne 30rd, Haarlem.

------------------------------------------------------------------------------------------------

2015     17 mei: Haarlemse Dichtlijn
Dichtmanifestatie op verschillende locaties. 
Voordracht drie gedichten: 'Haarlemdier', 'Droomloos door de nacht te gaan' en 'Zoals gewoonlijk', in Brasserie Appel en Doopsgezinde Kerk.

------------------------------------------------------------------------------------------------

Cursussen 2015 en 2016

Creatief schrijven I, II en III

 • Heemsteedse Bibliotheek, Julianaplein 1, 2101 ZC Heemstede
 • Bibliotheek Station Haarlem
 • Bibliotheek Centrum

Schrijven kun je leren. Of je nu korte of langere verhalen wil schrijven, dichten wil, of misschien wel droomt van een roman, iedereen kan zijn creativiteit op schrijfgebied leren ontwikkelen. Net als bij leren fietsen of een taart bakken gaat het bij de één gemakkelijker dan bij de ander. Leren schrijven is vooral: durven beginnen. En daarna blijven schrijven. 

Wil je ontdekken welke manier van schrijven bij je past? Of wil je leren hoe je je creativiteit op schrijfgebied kunt ontwikkelen? Geef je dan op voor de korte basiscursus Creatief Schrijven. In deze cursus van 8 lessen word je op allerlei manieren uitgedaagd om te schrijven. In stimulerende schrijfopdrachten komen allerlei literaire genres en schrijftechnische zaken aan bod. Je ontdekt verschillende manieren om tot schrijven te komen en te vertrouwen op je eigen creatieve


------------------------------------------------------------------------------------------------


Gedicht (2014) voor
Thon Fikkerman, opperstadgsgids van Haarlem
1936 - 6/2/2015 

 

HAARLEMDIER

er dribbelt driftig een man door de stad
een staart van mensen aan zijn gat
met een rugzak op zijn muggenrug
gaat hij van poort tot poort en terug

hij wijst omhoog en omlaag en opzij
de staart doet precies hetzelfde als hij
en zegt o wat oud en hé wat is dat
en o wat is dit toch een mooie stad 

de staart die stelt steeds stadse vragen
waar de man steevast antwoord op weet
hij tovert ze uit zijn grijze hoofd en
is zijn antwoord niet compleet

dan raadpleegt hij thuis zijn enorme dossier
met knipsels over Haarlems wel en wee
hij kent alle sloppen en krochten hier
is een uitstervend soort Haarlemdier 

van wie ze ontdekken zullen later
door zijn aderen stroomt Spaarnewater
zijn mond spreekt louter muggenpraatjes
zijn hartslag verslaat de Damiaatjes

meer dan heel houten Haarlem dat kan
ziet het ene oog van Fikkerman
naar Bomans eindig ik mijn betoog
och had iedereen maar één zo'n oog

 

------------------------------------------------------------------------------------------------

 2014       1 en 2 maart, Poëzie PodiumKenau Festival, organisatie en voordracht

Hostel Hello I'm Local, Spiegelstraat 4. Haarlemse Dichtlijn op Tournee. Speciaal ter gelegenheid van het Kenau Festival heeft een aantal dichters zich laten inspireren door het thema Sterke Vrouw.

------------------------------------------------------------------------------------------------

2014       11 januari: 11-149 roman tgv. KRO radio taalprogramma De Taalstaat. Mijn inzending werd uitgekozen om te worden voorgelezen op de radio. Een 11-149 roman telt precies 11 zinnen en precies 149 woorden en heeft toch alles in zich van een verhaal.

'Er was geen directe aanleiding om hem te bellen, toch deed ik het. Igor was stomverbaasd, zijn stem was niks veranderd, ondanks zijn emigratie. Een jaar later belde ik weer, toen nam zijn dochtertje op. 'Ik wist niet dat jouw papa een dochtertje had', zei ik en hing op; het was niet in me opgekomen dat onbereikbare liefdes niet voor iedereen onbereikbaar waren.
Ik besloot vijf jaar niet te bellen, het zesde jaar nam zijn vrouw op. 'Ik ben een oude kennis van Igor', zei ik naar waarheid. 'Igor is dood', zei ze, 'tenminste voor mij', en hing op.
Het duurde niet lang voordat ik erachter kwam dat hij weer in de stad woonde. Bellen deed ik niet meer; zelfs onbereikbare liefdes hebben een houdbaarheidsdatum.
Gisteren ging de telefoon, het was Igor. 'Het wordt tijd dat we eens iets afspreken', zijn stem was niks veranderd, 'fuck you', zei ik'.   

------------------------------------------------------------------------------------------------

2013     27 oktober: Geproken column tgv. opening Kunstlijn-expositie (thema: Tussen illusie en werkelijkheid) van KZOD in De Waag:

DE ACHTERKANT VAN DE MAAN

Ik had vroeger een goocheldoos. Daarin zat een doosje, waarin je een stuiver kon laten verdwijnen.Met dat doosje was ik ineens belangrijk. Ik kon iets wat niemand anders kon. En iedereen vroeg: doe die truc nog eens met dat doosje? Het was leuk om iets magisch te kunnen. Maar dat duurde niet lang. Na een paar weken kreeg mijn buurmeisje ook een goocheldoos en niet veel later wist iedereen hoe het in elkaar zat. De glans was eraf. Populariteit eraan. Illusie naar de maan.
Er was niets meer aan. We zonken weer af naar de vertrouwde sleur van brave spelletjes als Moeder mag ik reizen en Schipper mag ik overvaren.
Zo gaat dat met illusies; als je ze verliest, of als ze je ontnomen worden, is er even helemaal niets meer aan. Illusies hebben we hard nodig. Ze houden ons op de been, maken ons leven draaglijker en leuker. Vroeger hadden we Houdini. Nu hebben we Hans Klok. We weten dat hij ons belazert, we wíllen dat hij ons belazert. Verdwijntrucs, doorgezaagde weesmeisjes, botox: het leven vandaag is één grote goocheldoos.

Ook kunstenaars zijn meesters in illusies. Al werk je nog zo realistisch, je schept met je werk een andere, nieuwe werkelijkheid. En noem dat maar eens geen illusie. De behoefte aan illusies is geen luxe maar een eerste levensbehoefte. Illusies bieden een ontsnapping aan het alledaagse. We wíllen graag op het verkeerde been worden gezet. Knappe trucs bewonderen. Op het randje van je stoel zitten.  Zwijmelen bij de film.
We koesteren onze illusies en dat is goed. Het houdt de moed erin. Morgen wordt het beter. 

Verbeeld je maar niks, zeggen mensen soms. Ik zou zeggen: verbeeld je maar alles! Kijk naar de wolken en zie daar een olifant, je geliefde, een tandem, de Mont Blanc. Of sluit je ogen en reis door je hoofd. Koester je dromen en idealen. Kijk verder dan je neus lang is. Kijk achter de dingen. De meeste mensen willen dat wel, achter de dingen kijken. De achterkant van de maan willen we zien. En dat is mooi, dat is prachtig. Want dat kan niet.
En daarom doen we het maar met trucs en lapmiddelen. En met kunst. Ik zie ik zie wat jij niet ziet, zie jij het ook?

------------------------------------------------------------------------------------------------

2012     Jurylid bij verkiezing Stadsdichter 2012-2016

------------------------------------------------------------------------------------------------

2011     November: Boek ‘Haarlemse Sproken’, over Haarlemse mythes en eigenaardigheden
in samenwerking met stichting Polyvista. Eindredactie en diverse bijdragen.2011    23 november: uitreiking eerste exemplaar ‘Haarlemse Sproken’ aan wethouder cultuur Pieter Heiligers. Op de Verjaardag van Haarlem, de dag dat het 766 jaar geleden is dat Haarlem stadsrechten kreeg.

2011    3 november: presentatie 'Haarlemse Sproken'.
In Boekhandel de Vries, gecombineerd met Sprokenwandeling door de oude binnenstad.Sprokenwandeling met Hilde de Haan

------------------------------------------------------------------------------------------------

2007     Uitgave ‘Haarlemse Moskeeën.
6 portretten’(eindredactie, tekst en coördinatie). ISBN-13: 978-90-78063-02-5.

------------------------------------------------------------------------------------------------

2006-2008 Ieder kwartaal een spannend verhaal
Bijlage Haarlems Dagblad.

------------------------------------------------------------------------------------------------

2005 September, productie en uitgave 'Gesloopt Verleden Tijd', Haarlem door de ogen van Chiel Braat.
Aan de hand van 60 tekeningen die de Haarlemse tekenaar Chiel Braat de afgelopen twintig jaar maakte, neemt dit boek de lezer mee langs plekken in Haarlem die door sloop ingrijpend veranderd zijn. Fotograaf Chris Hoefsmit maakte foto's van de huidige situatie. Als een soort make-over is te zien hoe het Haarlemse straatbeeld veranderde.

------------------------------------------------------------------------------------------------


2005    Oprichting Uitgeverij WildeBeer
, een kleine ideële uitgeverijen voor mensen

met ideeën en idealen.

------------------------------------------------------------------------------------------------


2005    Incidenteel: schrijftrainingen op middelbare scholen.

------------------------------------------------------------------------------------------------

2004     ‘Gevoelige Snaren’, uitgave van AW Bruna, waarin 30 bekende Nederlanders
vertellen over de rol van muziek in hun jeugd. ISBN 90-229-8893-7. Productie, eindredactie en enkele interviews.------------------------------------------------------------------------------------------------

2003     Broodbakboek voor broodbakmachinefabrikant Princess.

------------------------------------------------------------------------------------------------

2000-2003 Korte verhalen in o.a. ‘Zwart IJs’ (literair schaatstijdschrift), ‘Over de Schreef’,
‘Winterreis’ (verzamelbundel, reclamecampagne Audi) en op literaire sites op internet.------------------------------------------------------------------------------------------------


2001     Uitgave ‘Book of (Happy) Memories’, non-fictie, eerbetoon aan Britse zanger Adrian Borland, die in 1999 een eind aan zijn leven maakte. Nederlands- en Engelstalige editie. Eindredactie, tekstbijdragen & coördinatie.


 

------------------------------------------------------------------------------------------------

2000    Debuut: Glad IJs, roman, staat in de Nederlandse en Vlaamse bibliotheken.
ISBN 90-70282-76-3.

 

------------------------------------------------------------------------------------------------

Gedichten

Ik schrijf graag gedichten. Soms draag ik ze voor, bijvoorbeeld tijdens
de Haarlemse Dichtlijn of Woorden in de Waagschaal, al vind ik dat mij dat niet zo ligt.

------------------------------------------------------------------------------------------------

2010 - Eerste Haarlemse muurgedicht
Mijn gedicht is gekozen als eerste Haarlemse muurgedicht. Het staat nu op een zijmuur van de voormalige Haarlemmeroliefabrieken aan de Antoniestraat.


HIER

Hier, in deze Achterstraat
werd de mug een olifant
roerde Tilly in zijn ketels
liep het wonder uit de hand
geesten gingen ín de fles
oprecht is de bekroning
van een bierstad in de olie
Haarlem mijn hartland
Tilly de Koning!

------------------------------------------------------------------------------------------------

2009 - Eerste prijs gedichtenwedstrijd 'Ode aan Spaarndam'


DE LIEDE

Versleten spanen in de dollen
piepen stroef, brak water klotst
het ijzer moe en zwaar roestbruin;
hij is een sjekkie aan het rollen.

Ik mag van hem tot aan de brug
waarop de reigers spieken.
Mijn vaders rug woont in de lucht
en lacht de wolken terug.

Eén keert er om, pa heeft een plu,
de Liede kippenvelt.
Hij ruikt naar toffee van dichtbij,
ik krijg het koud, het onweert nu.

De Liede dampt, mijn vader lacht
en wrijft mijn schouders warm.
Oneindig verder dan die spoorbrug
heeft hij ons vandaag gebracht.

------------------------------------------------------------------------------------------------

Teksten

1989-2005: diverse producties voor Haarlems Dagblad (stadsnieuws, human interest, eindredactie sport, moderecensies, interviews, achtergrondverhalen en reportages).
Idem: redactionele producties voor klantenmagazine Rabobank, teksten en interviews voor diverse (senioren-)magazines.


1985-nu: Reclame- en internetteksten voor o.a. Buro de Beer, Haarlem (o.a. Bagels&Beans, Golden Tulip Hotels, De Hooge Waerder Accountants).

------------------------------------------------------------------------------------------------

Prijzen

2010     1e prijs Eerste Haarlemse Muurgedicht
2009     1e prijs gedichtenwedstrijd Ode aan Spaarndam
2006     3e prijs verhalenwedstrijd literaire serie Bakenesser Avond
1998     1e prijs spannende-verhalenwedstrijd GPD (in kader van Gouden Strop)

------------------------------------------------------------------------------------------------
Reacties

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Dit is een verplicht veld